Archief RVB 2009

Uitreiking Gouden Erespelden 2009

Ieder jaar onderscheidt de Raad van Beheer mensen, die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de kynologie, met de Gouden Erespeld. De bij de Raad aangesloten verenigingen, andere organisaties of privé-personen kunnen daartoe voordrachten indienen. Dit jaar vond de plechtigheid plaats op 11 April 2009 in locatie de Schimmel te Woudenberg waar de onderscheidingen werden uitgereikt aan meer dan 25 verdienstelijke kynologen waaronder de heer F. Matzen, mevrouw W. Schrander en mevrouw C.G. Minnaard-Hulzebos.

De Shih Tzu Club Nederland wenst allen van harte geluk met deze onderscheiding.

De heer F.(Frits) Matzen
Is ruim 25 jaar keurmeester. Het eerste ras dat hij keurde was de Cocker Spaniel. Thans is hij bevoegd voor enkele rassen in de rasgroepen 3, 8 en 9.
Samen met zijn echtgenote Wil heeft hij onder de kennelnaam ‘Of the Crow’s Nest’ Amerikaanse Cocker Spaniels en Shih-Tzus gefokt en geëxposeerd. Met eigen fokproducten hebben zij een Winnertitel en Nationale en Internationale Kampioenschappen behaald. Hoogtepunt was de Wereldtentoonstelling in Dortmund 1981, toen een zelfgefokte parti-colour, zwart/witte Amerikaanse Cocker Spaniel de Wereldtitel behaalde.
Ook op organisatorisch gebied zijn man en vrouw lange tijd actief geweest. Mevrouw Matzen is 17 jaar lang bestuurslid geweest van de Shih-Tzu club Nederland. Frits Matzen was onder meer secretaris van de Amerikaanse Cocker Spaniel Club Nederland en 10 jaar voorzitter van de Clumber Spaniel Club Nederland. Hij heeft talloze clubmatches van de rasverenigingen mede georganiseerd en bij veel tentoonstellingen als ringmedewerker gefungeerd.
De hartstocht voor de kynologie heeft het echtpaar Matzen weten over te dragen aan een van de kinderen. Dochter Monica is keurmeester voor de Bull Terrier. Het examen voor dit ras legde zij tegelijk met haar vader af.
Op jonge leeftijd was Frits Matzen gegrepen door een andere passie: het verzamelen van munten. Toen hij later in de kynologie terecht kwam is hij zich ook gaan interesseren voor kynologische penningen. In de loop van de tijd heeft hij zich ontwikkeld tot de kenner bij uitstek van kynologische penningen. Zijn kennis heeft hij opgeslagen in het boek ‘Nederlandse Kynologische Penningen van 1890 tot 1940’.

Mevrouw W. (Wil) Schrander
Is 25 jaar keurmeester. Het eerste ras waar zij examen voor aflegde was de Cocker Spaniel. Daarna volgde een selectief aantal rassen in groep 8 en 9. Mevrouw Schrander kiest ervoor alleen keurmeester te worden van rassen waar zij echt iets mee heeft. Dat zijn vooral Spaniels en Tibetaanse rassen. Zij hecht eraan van het wel en wee van die rassen op de hoogte te blijven door bezoeken aan kennels, clubmatches en tentoonstellingen. Als keurmeester en kynoloog wordt Wil Schrander gewaardeerd om haar positieve instelling. Aan iedere hond herkent zij op de eerste plaats de positieve kant. Kritiek komt op de tweede plaats.
Haar grote liefde is de Cavalier King Charles Spaniel, die zij vele jaren met veel liefde en zorg gefokt heeft samen met Hans Boelaars. Ook anderszins heeft Wil Schrander zich ingezet voor het ras. Zij heeft met anderen aan de wieg gestaan van de Cavalier Club Nederland en heeft een kwart eeuw deze club bestuurd, voor het grootste deel van die periode als voorzitter van de vereniging. Zij werd gewaardeerd om de milde, maar doortastende manier waarop zij de vele meningen en opvattingen bij elkaar wist te brengen. Haar dagelijkse ervaring in het onderwijs kwam haar daarbij zeker van pas.
Mensen die met haar samenwerken hebben veel respect voor haar gewetensvolle taakuitoefening. Met haar kwaliteiten loopt zij niet te koop. Dat zou ook niet passen bij haar gevoel voor humor en zelfspot.

Mevrouw C.G. (Trudy) Minnaard-Hulzebos
Onder de kennelnaam Doedinka’s houdt Trudy Minnaard-Hulzebos zich sinds 1976 bezig met het fokken van Samojeden. In de loop van de jaren heeft zij een aantal Nederlandse Kampioenen weten te fokken en twee Internat ionale Kampioenen, onder wie Doedinka’s Just a Beauty Chesinsky, die ook nog in de omringende buitenlanden de nationale kampioenstitel wist te behalen.
Zonder iets af te willen doen aan haar fokkerskwaliteiten, willen we op deze plaats vooral haar organisatorisch werk voor tentoonstellingen naar voren halen. Niet alleen is zij al vele jaren de drijvende kracht achter ‘Bleiswijk’, zij ondersteunt ook vele tentoonstellingsbesturen in den lande. Trudy is in de loop van de tijd voor heel wat grote tentoonstellingen de ‘personeelsplanner’ voor ringpersoneel geworden.
Wat veel bezoekers en deelnemers zich niet zo zullen realiseren is dat het adequaat bemannen van de ringen een grote opgave is voor tentoonstellingsbesturen. Wie kan schrijven bij een Engelse, een Franse of een Duitse keurmeester? Welke mensen vormen met elkaar een goed team? Als er een ring is waar extra veel honden gekeurd moeten worden, wie is dan de ringcommissaris die van wanten weet en de planning tot een goed einde weet te brengen?
Dit zijn de opgaven waarvoor steeds meer tentoonstellingsbesturen terugvallen op de kwaliteiten van Trudy Minnaard.
Alsof dat alles nog niet genoeg is ondersteunt mevrouw Minnaard ook nog eens de familie Lahaye bij het werk voor de Raad van Beheer op de tentoonstellingen. Ten slotte wil ik memoreren dat Trudy Minnaard bestuurslid is van Kynologenclub ‘de Hofstad’.

*********************************************************************************************************************************

Nieuwsberichten Buitenland

Tibetan Breeds Yearbook
Onlangs is voor de eerste maal het `Tibetan Breeds Yearbook` verschenen.Het in het Engels geschreven boek (202 pagina´s A4) is samengesteld door diverse bekende liefhebbers en fokkers van de Tibetaanse rassen. Het bevat onder andere ook een aantal zeer interessante artikelen over de Shih Tzu die uw kennis van het ras zullen verdiepen. Het boek is prachtig afgewerkt met veel en mooie foto´s.Het boek kost slechts € 22,- inclusief verzendkosten.

INHOUDSOPGAVE
Breed Type- What is it ? – Dr M Tempest
Don’t Lose the Heads – Tony Moran
Tibetans Down Under – Kerrie Mansell.
Tibetan Mastiff in the United States – Marta Feltenstein
The Original Shih Tzu Type – Pieter Burema
Looking Back at the Seventies – Sanne Rutloh
The Lhasa Apso in Europe – Last 20 year – Annika Ulltveit-Moe
SvKTR – Paul Stanton
World Dog Show 2010
There are More Tibetan Breeds than you Perhaps Think – Juliette Cunliffe…
TT CA 2010 National Speciality – Kevin Grew
Josette Pilat Biography
Geneology of Tibetan Mastiffs in France – J Pilat..
From the Main ring at Euro Show Celje 2010
Lamleh and Luneville – Dr M Tempest
Tibet Dog Europe 2010
Historical Coats versus Contemporty Coats in TMs – Kristina Sherling
Shih Tzu – Two Different Breeds – Darja Skok Lamut.
Ringside at Celje 2010

Breeders Questions & Answers
Sumanshu Tibetan Terriers.

Judges’ Questions &Answers
-Jane Lilley – Tibetan Spaniels
-Tom Richardson – Shih Tzu
-Rick Eichorn – Tibetan Mastiffs •
-Ann Ingram – Lhasa Apso
-M C Hourihane – Tibetan Spaniels .

Down Memory Lane
History of the Tibetan Mastiff in the UK Jeff Springham.
Ring Side at World Dog Show 2010
Lhakang Rembered by:
-Glenys Dolphin
-Susan Crossley
-Eija Verlander

Our Soul Journey with the Tibetan Mastiff
Crufts 2010 (Pictorial)
Tibetan Spaniels in Australia
The Cheska Story:
-Glenys Dolphin
-Paul Stanton
-Irene Plumsted
-Liz Emery